INFLUENCERI U STRAHU

Popularna društvena mreža odlučila obuzdati ‘Ozempic ludilo’: Uskoro nestaje sadržaj za mršavljenje

‘Mogla bi izgubiti sve, rekla je jedna od kreatorica takvog sadržaja

Ozempic/ilustracija

 Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia/Dr P. Marazzi/sciencephoto/profimedia

Sadržaj povezan s mršavljenjem od sljedećeg se mjeseca više neće moći vidjeti na TikToku. Popularna društvena mreža odlučila je kroz svoje najnovije smjernice obuzdati ‘Ozempic ludilo’. Ozempic je lijek koji je izvorno osmišljen za liječenje dijabetesa tipa 2, ali je danas poznatiji po tome što pospješuje mršavljenje. Korisnici su s vremenom pronašli i druge proizvode s istim efektom, ali TikTok ni prema njima neće biti blagonaklon.

Prema novim pravilima, aplikacija više neće dopuštati reklamiranje proizvoda za mršavljenje i maloljetnicima će posebno ograničiti gledanje ili dijeljenje sadržaja koji prikazuje, opisuje i promiče "potencijalno štetna" ponašanja za regulaciju težine, uključujući korištenje lijekova za mršavljenje. Pravila se proširuju i na dijeljenje takozvanih fotografija "prije i poslije" koje se koriste za prikaz fizičkih učinaka transformacije mršavljenja, piše Bloomberg.

image

TikTok/ilustracija

Michael M. Santiago/Afp

Kreatori, među kojima su i oni koji su upravo s takvim sadržajem prikupili desetke tisuća pratitelja, negoduju jer su uvjereni da se ovim strogim ograničenjima kažnjava rastuća zajednica koja na TikToku “želi razmjenjivati ​​savjete i pronalaziti podršku za tradicionalno marginalizirane bolesti”.

"Ovo je diskriminacija osoba s pretilošću, osoba s dijabetesom tipa 2, osoba s kroničnim bolestima i općenito, onih sa zdravstvenim problemima", poručio je Dave Knapp u svom nedavno objavljenom videu. Knapp redovito objavljuje vijesti o lijekovima GLP-1 i nedavno je pokrenuo široku kampanju pozivajući kompaniju Lilly da se pozabavi nedostatkom svojih lijekova, uključujući one koji bi se inače koriste za liječenje dijabetesa tipa 2, ali ujedno potiču i mršavljenje.

"Hoćete li i nekome s multiplom sklerozom zabraniti da govori o svom lijeku?" kritizirao je Knapp.

Nova, proširena pravila odgovor su TikToka na žestoke kritike da je se na njima sadržaj o mršavljenju širi velikom brzinom zbog čega raste zabrinutost da algoritmi guraju potencijalno štetan sadržaj mlađim korisnicima, a istovremeno čine vrlo malo da zaustave širenje dezinformacija o zdravlju.

Na kritike kreatora sadržaja da su nedosljedni u provođenju smjernica, glasnogovornik TikToka kaže kako će platforma i dalje poticati otvorene rasprave o lijekovima za mršavljenje, pretilosti i sličnim temama.

“Nove smjernice imaju za cilj zabraniti sadržaj o opasnoj prehrani i strategijama mršavljenja”, naglasio je.

image

Ozempic/ilustracija

Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia/Dr P. Marazzi/sciencephoto/profimedia

Kim Carlos, koja od 2022. objavljuje postove o liječenju pretilosti i lijekovima za mršavljenje, rekla je da nikada nije imala problema s TikTokom - do prošlog tjedna. Od tada svaki video koji uključuje hashtagove kao što su #Ozempic, #Zepbound ili čak #GLP-1 automatski odlazi na pregled. Neki njezini videi su uklonjeni zbog “kršenja smjernica zajednice”, iako joj nikada nisu otkrili koja je točno pravila prekršila.

Carlos tvrdi da je pazila da njezini videozapisi govore o zdravstvenim dobrobitima liječenja kronične bolesti, a ne samo o broju izgubljenih kilograma, a pokrenula je i podcast u kojem intervjuira i liječnike. Brine se što će najnovije mjere znatno utjecati na prihode koje ostvaruje na TikToku pa se planira fokusirati na druge društvene mreže.

Alexis Clingenpeel je prošli tjedan dala otkaz na poslu menadžerice u hotelu kako bi se u potpunosti posvetila TikToku. Ova 25-godišnjakinja se dugo borila s pretilošću, a broj svojih pratitelja povećala je objavljujući detalje o svom putu mršavljenja. Kasnije se udružila s tvrtkom za telezdravstvo koja propisuje lijekove, koja joj plaća da promovira njihove usluge. Clingenpeel je rekla da je TikTok ovog tjedna počeo označavati i uklanjati njezin sadržaj pa sada “živi u strahu od trajne zabrane.”

“TikTok je moj život i način na koji plaćam stanarinu. Mogla bih izgubiti sve”, izjavila je za Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:24