BLOKADA NA TIKTOKU

Rekla im je da jedu kolače, oni pokrenuli ‘digitalnu giljotinu‘: ‘Oduzmimo im preglede i lajkove, dosta nam je!‘

Ovogodišnja Met Gala bila je kap koja je prelila čašu pa je javnost odlučila pokrenuti svojevrsne digitalne prosvjede

Haley Kalil na Met Gali 2024.

 INSTAGRAM

Na društvenim mrežama pokrenuta je "digitalna giljotina" za slavne osobe koje ne pričaju o događanjima u Gazi. Stotinjak tisuća korisnika poziva na pokret pod oznakom #blockout, pod kojim blokiraju svjetski poznata imena, među kojima su i obitelj Kardashian, Selena Gomez, Zendaya, Drake te Justin Bieber. Čak su se i vjerni obožavatelji pjevačice Taylor Swift pridružili pokretu pa je blokirali, a za sve je zaslužna Met Gala i jedna influencerica.

Glamurozna manifestacija Met Gala jedan je od najiščekivanijih događaja u svijetu slavnih, gdje se glumci, pjevači i influenceri na crvenom tepihu razmeću ekstravagantnim haljinama i odijelima.

Nadahnuta Marijom Antoanetom

No između krize troškova života, policijskog rastjerivanja propalestinskih studentskih prosvjeda i uoči izraelskog napada na Rafah, kamo je pobjeglo gotovo 1,5 milijuna raseljenih Palestinaca, ovogodišnja Met Gala za mnoge je bila kap koja je prelila čašu, navodi Middle East Eye. Zbog osjećaja bespomoćnosti i bijesa, javnost je odlučila iskoristiti svoju moć na internetu i pokrenuti svojevrsne digitalne prosvjede.

image

Zendaya

Angela Weiss/AFP

Tiktokerica Haley Kalil, poznatija kao Haley Baylee, objavila je videozapis s Met Gale na kojem je okićena cvjetnom raskoši, nadahnuta Marijom Antoanetom. U videozapisu Haley sinkronizira zvuk iz istoimenog filma, točnije kontroverznu izjavu Marije Antoanete "neka jedu kolače".

Prema Associated Pressu, u noći ovog svjetski popraćenog događaja, izraelske vojne snage objavile su odluku o invaziji na Rafah, gdje trenutno živi više od milijun palestinskih izbjeglica, od čega je više od 600.000 djece.

Iako je videozapis uklonila, pratitelji su brzo reagirali na Haleyin video, mnogi su ju prozvali bezosjećajnom, dok su drugi komentirali da je njezina izjava krajnje neukusna. Kao odgovor na nju, najavili su "digitalnu giljotinu".

TikTok korisnica @ladyfromtheoutside zainteresirala je mnoge povlačenjem paralela s giljotiniranjem Marije Antoanete nakon što je osuđena za veleizdaju Francuske Republike. Pozvala je ljude da blokiraju influencere, slavne osobe i bogate članove društva "koji ne koriste svoje resurse za pomoć onima kojima je to krajnje potrebno".

"Vrijeme je da blokiramo sve slavne i utjecajne osobe te bogate članove društva koji ne koriste svoje resurse za pomoć onima kojima je to krajnje potrebno", izjavio je jedan korisnik na temu Francuske revolucije, uz ilustraciju svitka i giljotine.

"Dali smo im njihove platforme, vrijeme je da ih vratimo. Oduzmimo im preglede, lajkove, komentare, novac, blokirajmo ih na svim društvenim medijima i digitalnim platformama", objavio je tiktoker u videu koji je sad pogledan više od 1,7 milijuna puta.

Veliku listu slavnih koji su blokirani čine imena kao što su Kim Kardashian, Taylor Swift, Beyonce, Kylie Jenner, Zendaya, Miley Cyrus, Selena Gomez, Khloe Kardashian, Ariana Grande, Doja Cat, Demi Lovato, Lizzo, Nicki Minaj, Travis Scott, Kanye West, Katy Perry, Zac Efron, braća Jonas, Justin Timberlake i mnogi drugi.

Rušenje kulture slavnih

Pokret "digitalna giljotina" i "blocklist" pojavio se nakon višetjednih prosvjeda na sveučilištima diljem SAD-a gdje studenti vrše pritisak na svoje uprave da se odvoje od Izraela, što je dovelo do masovnih uhićenja studenata i članova fakulteta, piše NBC News.

Unutar pokreta postoje određene podjele. Neki su rekli da slavne osobe ne bi trebale biti središnja točka propalestinskog aktivizma i da bi korisnici društvenih medija umjesto toga trebali dati prednost razgovoru o Gazi.

Drugi pak tvrde kako će vršenjem pritiska na slavne putem društvenih mreža izazvati reakcije i skrenuti veću pozornost na događanja. Postoje i oni koji se nadaju da je kulturi u kojoj "štujemo slavne" došao kraj te tvrde da im svakako trebamo oduzeti platforme koje "smo im mi omogućili".

Otkako je počela "digitalna giljotina", nekoliko zvijezda na popisima blokiranih - poput Lizzo i Chrisa Olsena - objavili su svoje prve javne istupe, potičući pratitelje da doniraju za obitelji u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 22:17