Sudac Mateo Erceg

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NEGATIVNA OCJENA

Na Rujevici su opet operirala dva ista suca, samo sada nisu u pitanju bili penali, evo što im se sprema

Gorica je upisala i četvrti poraz od Rijeke u sezoni i opet su tu upitnici oko sudačkog kriterija
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. travanj 2024. 08:39

Rijeka je i po četvrti put u prvenstvu svladala Goricu, završilo je 3:0 na Rujevici, što ipak ne oslikava potpunu dominaciju lidera prvenstva, ali odražava slabosti turopoljskog kluba, ponajprije u širini i kvaliteti kadra. Najbolje će to oslikati tvrdnja trenera Rajka Vidovića, koji je kazao “oni uvedu Pjacu i Marića, a mi uvedemo koga uvedemo”.

Referirao se Vidović na činjenicu da je njegova momčad u prvom poluvremenu posve zaustavila Riječane, ostavila ih bez opasnog udarca prema vrataru Ivanu Baniću, a uz malo više koncentracije mogla je i dvije obećavajuće kontre u startu utakmice završiti možda i pogotkom (pogotovo je mogao bolje reagirati Marko Soldo).

Negativne ocjene

Stvari su se počele dramatično mijenjati kada je Rijeka značajno podigla ritam i tempo napada od starta drugog poluvremena, a pogotovo uvođenjem dvojice klasnih igrača kao što su Pjaca i Marić, koji su do kraja bili presudni pojedinci. Pjaca je u 68. minuti postigao vodeći pogodak, dok je Marić bio sretni autor drugog, te asistent za treći.

Kod prvog gola Riječana zakasnio je u reakciji branič gostiju Alexander Munksgaard, koji je nekoliko minuta prije zamijenio ozlijeđenog Krešimira Krizmanića, koji je dotad bio besprijekoran u ulozi desnog beka.

- Zaspali smo u toj situaciji i ozljeda Krizmanića pokazala se kobnom - naglasio je Vidović, koji je i inače bio nezadovoljan Dancem, pa je Krizmanić u zadnje dvije utakmice zaigrao kao desni bek, iako to nikada prije u karijeri nije igrao.

Na ovom primjeru najbolje je oslikan deficit kvalitetnih rješenja za trenera Gorice, pogotovo kada se igra protiv najboljih klubova lige. S obzirom na granitnu obranu Riječana, koja se “ne sjeća” kada je zadnji put primila gol iz igre (na Poljudu protiv Hajduka još krajem siječnja), teško je bilo očekivati da Gorica može ozbiljnije uzvratiti. Uz nesretni odbijanac od Marića i(li) Jurića kod drugog gola (autogola) dogodio se Velikogoričanima logičan poraz od boljeg rivala, ali i još jedan detalj o sudačkom kriteriju koji se ne može zaobići u analizi ovog dvoboja.

Iz Gorice javno ne komentiraju suđenje, ali činjenice su neumoljive. U dvije utakmice s Rijekom u Velikoj Gorici ove godine suđeno je čak pet kaznenih udaraca protiv njih, od kojih su tri krajnje upitna, a po mnogim sudačkim analitičarima ili pravilima i nepostojeća. Mateo Erceg i Duje Strukan bili su suci u siječnju i veljači, a taj dvojac operirao je i u nedjelju na Rujevici, Erceg kao glavni, a Strukan kao VAR sudac.

U ponedjeljak se nogometnim i sudačkim krugovima proširila vijest da će obojica za nastup u Rijeci dobiti negativnu ocjenu od nadležnih tijela HNS-a. Sporna je 38. minuta kad je igrač Rijeke Bruno Goda u startu na loptu nogom žestoko ušao u stajnu nogu Josipa Mitrovića. Nije bilo namjerno jer je prvotno išao na loptu, ali ne kaže se uzalud da je i put u pakao popločan dobrim namjerama. Pakao bi bio da je Mitroviću pukla noga, što se u brojnim primjerima događalo kod takvih i sličnih startova (pogledati kako je slomljena noga Eduardu da Silvi), za koje se kolokvijalno i kaže da su “za zatvor”.

Ima li objašnjenja?

No, Erceg Godin start nije procijenio niti kao prekršaj, a Strukan se iz VAR sobe nije uključio sugerirajući da je možda i potencijalni crveni karton (za žuti se VAR ne smije uključiti). Bilo bi jako dobro da se netko iz sudačke organizacije javno oglasi o ovom primjeru jer nogometni navijači i novinari jednostavno više nisu u stanju znati kakvo je pravilo na snazi, odnosno, zašto ovo je ili nije bio prekršaj? Da je kojim slučajem Goda isključen, Rijeka bi ostala s desetoricom na terenu što bi moglo značajno uticati na daljnji tijek dvoboja, a uostalom baš je Goda bio strijelac trećeg pogotka za domaće...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 08:39