GOLEMI GMAZ

Otkrivena najveća zmija koja je ikad živjela na Zemlji, dimenzije su joj doista zastrašujuće

Pronađeni primjerak je bio potpuno odrastao i imao je široko, cilindrično tijelo, a mogao je težiti skoro 1000 kilograma

Divovska anakonda; ilustracija

 Ryan M. Bolton/Alamy/Alamy/Profimedia/Ryan M. Bolton/alamy/alamy/profimedia

U Indiji je otkrivena divovska izumrla zmija, dulja od 15 metara. Vjeruje se da je to najveća pretpovijesna zmija iz porodice madtsoiidae ikad zabilježena. Primjerak Vasuki indicus datira iz razdoblja otprije 47 milijuna godina i gotovo je dvostruko veća od prosječne veličine sličnih zmija, poput pitona.

Istraživači s Indijskog instituta za tehnologiju Roorkee otkrili su ‘izvrsno očuvane, djelomične kralješke‘ zmije, a otkriće je objavljeno u časopisu Scientific Reports. Pronašli su 27 kralješaka i analizirali svaki kako bi primjerak identificirali kao izumrlu vrstu Vasuki indicus.

Istraživači su ga nazvali Vasuki, što dolazi iz poznatog hinduističkog mita o zmiji Vāsuki, koja se omotala oko vrata boga Shive, vrhovnog božanstva u hinduističkoj tradiciji šivaizma.

Zmija se vjerojatno sporo kretala i bila prevelika da bi mogla tražiti hranu, pa je vjerojatnije da je to bio grabežljivac koji je lovio iz zasjede i davio svoj plijen poput pitona.

Pronađeni primjerak je bio potpuno odrastao i imao je široko, cilindrično tijelo, a mogao je težiti skoro 1000 kilograma.

Jedina druga zmija slične dužine je izumrla Titanoboa, za koju se vjeruje da je najveća zmija na svijetu, dugačka također oko 15 metara.

Porodica zmija madtsoiidae postojala je oko 100 milijuna godina u Africi, Europi i Indiji. No ova zmija je živjela u današnjoj Indiji i prije otprilike 56 do 34 milijuna godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:49