‘TJERAMO TURISTE‘

Na Kvarneru zgroženi novim cijenama: ‘Lani je koštalo 15, a ove godine 350 eura. Ovo je sramota za Hrvatsku‘

Zračna luka Rijeka povećala cijene parkirnog prostora za takriste i autobuse za više od 1000 posto

Zračna luka Rijeka (ilustracija)

 Tea Cimas/Cropix/Cropix

Uprava Zračne luke Rijeka u travnju je drastično povećala cijene u odnosu na 2023. godinu za visokofrekventne korisnike parkirnog prostora, odnosno taksiste i prijevoznike putnika, u nekim kategorijama i za više od tisuću posto, piše Novi list.

Predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, Udruge hrvatskih putničkih agencija i Turističke zajednice Kvarnera danas su na konferenciji za novinare javno zatražili ukidanje novog cjenika jer su i sami cijene usluge prijevoza putnika za ovu godinu formirali na temelju lanjskog cjenika.

Ustvrdili su da im to ugrožava poslovanje i ruši konkurentnost destinacije te poručuju da je pitanje hoće li turoperatori, poglavito europski, uopće nastaviti poslovanje na Kvarneru.

Kako piše Novi list, radi se o cijenama većim za 100 %, 300 %, pa čak i 1000 posto. Preciznije, ulazak autobusa na parkiralište koji prevozi putnike iz Zračne luke do odredišta ili obrnuto, lani je koštao 15 eura, a ove godine košta 360 eura.

Ako se to usporedi s cijenom transfera putnika autobusom od Zračne luke do grada Rijeke, koji stoji oko 300 eura, u što je uključen autobus, vozač, gorivo, davanja i ostali troškovi, ispada da je ulazak na parkiralište zračne luke znatno skuplji od samog prijevoza.

Ujedno, riječ je o cijeni koja je viša od one u Ljubljani, Veneciji i okolnim zračnim lukama.

- Svi smo ogorčeni, iznenađeni, tražimo da se ovaj cjenik odmah promijeni jer već u subotu nam dolaze prvi putnici a mi možemo ili platiti ove cijene ili putnike dočekivati na rampi parkirališta. To je sramota cijele turističke destinacije Kvarnera, ne samo Zračne luke Rijeka. Sramota je i za cijelu Hrvatsku, poručio je šef Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

Novi list također je iz Obrtničke komore PGŽ-a dobio uvid u novi cjenik za korištenje parkirališnog prostora, kao i lanjski cjenik. Sezonska dozvola za autotaksi vozila tako po novom cjeniku stoji 1.800 eura, dok je lani stajala 825 eura.

Za shuttle i povremeni prijevoz lanjska je godišnja pretplata iznosila 825 eura, mjesečna 160 eura, a jednokratna, s dvadeset kartica za izlaz s parkirališta, 104 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:08