PUHOVSKI O PENAVI

‘Ovo Hrvatska nije vidjela još od Oreškovića i Karamarka. Ako na pregovorima bude takav, završit će već danas popodne‘

Nakon Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka nismo imali političara na nacionalnoj razini s tako oskudnim verbalnim komunikacijskim kapacitetom, kaže Puhovski

Žarko Puhovski

 Dragan Matic/Cropix

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je današnju konferenciju za medije predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave.

Podsjetimo, Penava je tijekom cijele konferencije bio vidno nervozan. Griješio je u izgovoru riječi, svađao se s novinarima, izbjegao je i odgovor na važno pitanje, a opći dojam je da je konferenciju trebao odraditi puno bolje.

S novinarima je komunikacija cijelo vrijeme zvučala kao svađa, da je nervozan, a to ga je izbacilo iz takta. Htio je Penava reći da mu imputiraju nervozu, ali od silne nervoze pogriješio je...

- Nisam ja ljut. Ja sam krenuo odgovarati na pitanja. Ovo nije intervju jedan na jedan, nemojte mi "amputirati" da sam agresivan. Vrlo sam smiren i opušten, rekao je Penava.

- Možda bi trebalo amputirati iz javnog života takav način ponašanja, ali to je naprosto politička danost, kazao je Puhovski za N1.

Dodao je i da je Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao.

- Već nekoliko godina govorim da on nema kapacitet političara nacionalnog ranga, rekao je Puhovski i dodao da Penava nije uspio rastumačiti zbog čega Domovinski pokret ima problem s SDSS-om.

- Argumente koje pritom iznosi su pisanje tjednika Novosti i to što je nekadašnji predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović bio gradonačelnik Vukovara tijekom srpske okupacije grada.Trideset godina nakon Drugog svjetskog rata takve se teme na zapadu Europe uopće više nisu postavljale. Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. Diljem Europe imamo poplavu novih ili renoviranih desničarskih opcija, ali ovakva niska razina desničarenja je, bojim se, ipak hrvatska specifičnost, kaže Puhovski za N1.

Puhovski kaže i da je Penava nehotice jako osramotio SDP.

- Na pitanje o tome nije li SDP ljevica nije imao neki poseban odgovor, već je samo rekao da s njima treba razgovarati. Činjenica je da DP može i s SDP-om, prije svega zbog broja mandata koji SDP ima, ali i zbog toga što SDP više nije lijeva stranka. A to što je bez ikakve ograde govorio jedino o Milanoviću, govori da i Milanović više ni izdaleka nije lijevi političar, kazao je Puhovski.

Usporedio je Penavine istupe s onima Marija Radića.

- Ako je toliko spretan u pregovorima kao što je bio spretan na konferenciji za medije, onda će pregovori biti gotovi danas popodne. No, vjerojatno će tamo biti neki spretniji ljudi poput Marija Radića koji će kontrolirati dijalog, za razliku od Penave koji nije u stanju kontrolirati ni svoj monolog. Nakon Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka nismo imali političara na nacionalnoj razini s tako oskudnim verbalnim komunikacijskim kapacitetom i to je u ovom trenutku doista zabrinjavajuće, zaključio je Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:39