TJEDAN ODLUKE

Penavu razljutila Plenkovićeva izjava: ‘Ne prelazite tu crtu!‘; Grbin objavio novi plan, SDP odustao od Milanovića

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Plenković, Penava i Milanović

 Ilustracija: Vesna Veselić/

KLJUČNI DOGAĐAJI

- Penava: ‘SDSS nam je neprihvatljiv partner‘

- Grmoja: Nećemo ni s HDZ-om ni sa SDP-om, pričat ćemo s DP-om

- Kolakušić: ‘Neprihvatljiva mi je koalicija s HDZ-om‘

- DP se sastao s Mostom

- bračni par Raspudić napušta Most!?

- Plenković: Moguće je da i DP i SDSS surađuju s nama

- Grbin: Odustajemo od Milanovića


NOVO 21:45 Domovinski pokret predao je liste za EU parlament pri čemu je Ivan Penava naglasio da se nada da će prvi put postati europarlamentarna stranka, predvođeni kandidatom Stjepom Bartulicom.

Upitan o ishodima današnjih razgovora s SDP-om i Mostom, Penava je rekao da su razgovori bili vrlo dobri.

"Ovo je prvi krug, razgovori su bili kolegijalni, uljudni i razumni oko nekih mogućih razvoja situacija i dobri s obzirom na različitosti s SDP-om u raznim opcijama". Naglasio je da je cilj pronaći najoptimalniji put za dobrobit građana te da je to njihova obaveza prema biračima.

"Jasno smo komunicirali što nam je prihvatljivo, a što nije, o tome ovise daljnji razgovori, uvažavajući sve partnere, jer naši birači ne zaslužuju da od toga odustajemo. Bilo kakvo silovanje ili ucjene, podcjenjivanje i stavljanje nas u drugu klupu ne dolazi u obzir", izjavio je.

Upitan za komentar na izjavu Andreja Plenkovića koji je rekao kako po njemu SDSS i DP mogu podržavati većinu, Penava je rekao kako nije čuo, ali bi vratio Plenkoviću tu njegovu izjavu.

"To je izigravanje naših stavova i tko krene tim putem, ja ga upozoravam da taj put nije dobar. Upozoravam na vrijeme i Plenkovića i stranku kojoj sam nekad pripadao, jer kad se pređe neka crta, ja se nadam da su te lekcije naučene i ako tako ne bude, imat ćemo neke druge scenarije", otvoreno je rekao predsjednik DP-a.


20:15 Jasno radimo distinkciju između srpske nacionalne manjine i SDSS-a, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Smatra kako će pregovori trajati izvjesno vrijeme, a otkrio je kako su pregovori sa SDP-om bili konkretni i konstruktivni.

Govoreći o pregovorima sa SDP-om, kazao je kako su pregovori bili konstruktivni.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:34 "Donijeli smo dvije odluke" rekao je Peđa Grbin nakon sastanka predsjedništva stranke i razgovara s DP-om.

"Prioritet je konstituiranje Sabora, pregovori će potrajati, ne smijemo dopustiti da za to vrijeme ova Vlada djeluje bez nadzora", istaknuo je.

"Važno nam je da nakon konstituiranja Sabora donesemo odluke oko izbora Ivana Turudića i usvajanja Lex AP. Stanke koje su bile oporba trebaju donijeti odluke da to stavimo izvan snage. Potrebno je sazvati Sabor odmah i nakon toga djelovati", kaže.

"Druga odluka je da formiramo pregovarački odbor u kojem smo Marko Kričko i ja te ćemo u odbor dovesti i jednog ili dva predstavnika stranaka koje su s nama u kolaciji", izjavio je.

Potvrdio je da su razgovarali sa svim strankama i da su se neke, poput Fokusa i IDS-a, već javno izjasnile da neće podržati HDZ.

"Predstavili smo ove naše odluke svim strankama koje su bile ranije u opoziciji, a sad su saborske stranke".

Grbin je rekao i kako ne želi komentirati razgovore nekih stranaka s drugim političkim timom te dodao da će njihov pregovarački tim oformiti sutra ili preksutra, kad kreću i pregovori.

Upitan o rokovima za završetak pregovora, rekao da to mora biti što prije, prenosi Dnevnik.hr.

"Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi spriječili da Ivan Turudić postane GDO. Odluku o njegovom imenovanju moguće je staviti van snage", naglasio je.

Rekao je i da mu je neprihvatljivo da postoji Vlada bez ikakve kontrole i ikakvog nadzora, zbog čega je važno konstituirati Sabor.

"Ova bi tehnička Vlada već sutra mogla donijeti zakon s pitaj Boga kakvim posljedicama za hrvatske građane", naglasio je. Rekao je da je strpljiv.

"Kad je netko osam godina stvarao okove kojima je zarobio Hrvatsku, nije ih moguće probiti u 24 sata, treba malo više strpljenja i znati koji ti je cilj. Kad stavimo van snage odluku od imenovanju GDO, ova će zemlja biti bolja", rekao i dodao kako nije problem tko će biti GDO jer je "prazna stolica bolja od aktualnog GDO".

Rekao je da Sabor može preuzeti veliku ulogu.

"Vlada ne mora predlagati zakone, to može predlagati svaki zastupnik, a onda možda dođe i do sastavljanja Vlade". Nije htio reći nastupa li on iz pozicije mandatara, no upitan jesu li odustali od Milanovića, rekao je: "Da. Treba biti svjestan realnosti".

O tome tko će onda preuzeti ulogu mandatara rekao je kako ima i boljih, ima lošijih, ima prihvatljivijih i neprihvatljivijih.

"Idemo vidjeti", zaključio je.


19:06 HDZ je danas predao kandidacijske liste za izbore za Europski parlament.

Nakon predaje lista Andrej Plenković je još jednom nabrojao kandidate koji su se našli na HDZ-ovoj listi za europske izbore.

To su redom: Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

“Vjerujem da će lista biti pobjednička kao i dosad. Očekujemo više i potpore birača i više mandata nego zadnji put”, rekao je te istaknuo da upravo HDZ predvodi europsku politiku u Hrvatskoj, prenosi N1.

Na pitanje o razgovorima s Domovinskim pokretom rekao je: “Čuli smo se danas, sutra ćemo nastaviti razgovore. Poštujemo volju birača koji su najveće povjerenje dali HDZ-u. U poziciji smo kao relativni pobjednik da po treći put pristupimo sastavljanju parlamentarne većine, to ćemo, uvjeren sam, učiniti i onda brzo slijedi formiranje Vlade. Moramo što prije završiti političke pregovore i prionuti poslu. Izbori služe zato da dođemo na demokratski test pred narod.”

Na pitanje o kombinacijama u igri rekao je: “Razgovarat ćemo svakako s Domovinskim pokretom, razgovaramo i sa svim zastupnicima nacionalnih manjina. Razgovarali smo i s predstavnicima liberalnih stranaka. S ovim koji se a priori koji se uvjeravaju da bi gubitnici trebali sastavljati većinu, izlišno je pomišljati na razgovore s njima. Vladu sastavljaju pobjednici, ne gubitnici.”

Mogu li DP i SDSS na istoj strani? “Mislim da je moguće da i jedni i drugi surađuju s nama.”

Kako? “Pa lijepo. Razgovori se vode. Imali smo slične situcije u prethodnom mandatu. Ako postoji konsenzus programskih načela, onda se sve može dogovoriti, a mi imamo puno iskustva. Malo mi je nekad i žao kolega iz opozicije koji umjesto da su čestitali, koprcaju se u deluziji da će sastaviti Vladu. Neće.”

Na pitanje dolazi li u obzir deratifikacija Istanbulske konvencije, u kontekstu suradnje s Domovinskim pokretom, rekao je: “Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe. Riješili smo tu dilemu rodne ideologije. Naše su pozicije jasne. Ta tema je što se nas tiče apsolvirana.”


19:00 Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić poručila je u utorak nakon predaje kandidacijske liste za EU izbore kako je sigurna da će postati europarlamentarna stranka, odnosno imati zastupnike u Europskom parlamentu.

"Nakon parlamentarnih izbora prilično smo sigurni da na ovim izborima možemo postati europarlamentarna stranka, odnosno da ćemo imati zastupnike u Europskom parlamentu te da će naši zastupnici biti dio grupacije Zelenih”, izjavila je Benčić nakon predaje liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

To je izuzetno važno jer će to biti prvo pojačanje europskih Zelenih koje će doći iz Hrvatske, dodala je.

Prvi na listi Možemo! za Europski parlament je glasnogovornik i politički tajnik saborskog kluba stranke Gordan Bosanac, koji se niz godina bavi europskim politikama, druga je saborska zastupnica Jelena Miloš, a treći aktivist i bivši novinar Vedran Horvat. Slijede Rada Borić, Urša Raukar-Gamulin, Marta Kiš, Jagoda Munić, Dušica Radojčić, Damir Bakić i Borna Lozo. Na dva posljednja mjesta su Nebojša Zelić i Ivana Kekin.

"To je naša moćna lista za Europski parlament, veselimo se kampanji i razgovorima o europskih tema te zastupanju Hrvatske u Europskom parlamentu”, istaknuo je koordinator Možemo! Tomislav Tomašević.

I on je uvjeren da će Možemo! postati europarlamentarna stranka, podsjetivši da su na nacionalnim izborima dobili više glasova od Mosta i gotovo kao Domovinski pokret.

"Za razliku od HDZ-a, mi ne kalkuliramo, to što Andrej Plenković vodi HDZ-ovu listu za EU izbore je izraz slabosti i nesigurnosti”, poručio je Tomašević.

Benčić je naglasila da je lista Možemo! za Europski parlament formirana već ranije te da se na njoj nalaze ljudi koji su prepoznati u lokalnim sredinama.

Liste DIP-u za EU izbore poslijepodne su predali i Autohtona - Hrvatska stranka prava Dražena Keleminca, stranka Republika, Ričard nezavisni i Dalmatinska akcija.


18:47 Kako RTL doznaje iz pregovaračkog odbora Domovinskog pokreta, SDP je nudio ono što su javno govorili - formiranje većine u anti-HDZ-ovskom bloku. Iz Domovinskog pokreta kažu da su otvoreni i za tu opciju. Tvrde da bi mogli formirati većinu s oporbenim strankama, a kažu da nisu zatvorili vrata HDZ-u. Iz te većine tvrde da bi s HDZ-om mogli pregovarati kasnije o formiranju vlade.

image

Josip Dabro, Mario Radić, Stipo Mlinarić, Stjepo Bartulica

Tomislav Kristo/Cropix

Kažu da će se sa SDP-om opet čuti idućih dana i nastaviti razgovore. Još jedan sastanak, osim Mosta i SDP-a, planiran je za večeras. Kako doznaje RTL, Josip Dabro i Ivan Anušić trebali bi se sastati u Slavoniji i nastaviti neformalne razgovore između Domovinskog pokreta i HDZ-a.


18:22 Dalija Orešković koja je na listi SDP-a za N1 je komentirala postizborne koalicije.

“Sve je moguće, ali ovog trena je bitno slati sve poruke. S HDZ-om se ne raspravlja o budućnosti ove zemlje niti je to moguće, S HDZ-om se mogu zakucati samo oni zadnji čavli u lijes pravne države i vladavine prava. Svaki oblik pregovora s HDZ-om je izdaja onog što su mnoge političke grupacije predstavljale do izbora. Vrlo je bitno slati jasne poruke, nema koaliranja s HDZ-om. Tko uđe s njima u tal, to znači da je kartel dobio još jednog pridruženog člana. Varijacija je beskonačno puno. Može se konstiturirati Hrvatski Sabor, za to to nam ne treba dogovor o budućoj vladi. Samo je stvar osobne i stranačke odluke tko će staviti zajedničke javne prioritete ispred svoje fotelje”, rekla je Dalija Orešković.

Navodi da je ideologija alibi, kako kaže, jadan i sramotan izgovor za ono što bi ovog trena svima trebalo biti bitno.

“Imamo problem zarobljene države. Taj USKOK kakav je prilično se osipa. Ivan Turudić na čelu DORH-a može zataškavati samo neke velike slučajeve. Pitanje je imamo li uopće državu da u njoj imamo pluralizam mišljenja, ravnopravnu političku utakmicu, fer skrojene izborne jedinice. Nemamo čak ni to. Most se vrlo jasno izjasnio zašto ne želi s HDZ-om. O čemu pregovarati s HDZ-om, tko će u zadnji ugasiti svijetlo?”, rekla je.


18:07 Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku. Tako je kulminirala drama koja je započela u ponedjeljak navečer na sastanku Predsjedništva Mosta. Na njemu je trebalo utvrditi konačnu listu Mostovih kandidata za EU parlament, a dogovor se zakomplicirao verbalnim okršajem između Marina Miletića i Marije Selak Raspudić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


18:05 Listu za Europski parlament u utorak je DIP-u predala i koalicija predvođena IDS-om u koju se ujedinilo 12 stranaka, među kojima i one koje su prošloga tjedna u utrku za mandate u Hrvatskom saboru išle s HDZ-om i proteklih godina bile dio vladajuće većine, poput HSLS-a i HNS-a te SDSS-a.

"Izuzetna mi je čast što smo uspjeli složiti ovakvu koaliciju i dobiti priliku da u stvarnosti pokažemo što to znači živjeti vrijednosti koje mi svakodnevno živimo i pokušavamo provesti u našim regijama u kojima djelujemo", rekao je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, ispred koalicije koja na europske izbore izlazi u proširenijem izdanju u odnosu na parlamentarne izbore jer su im se pridružili i neki koji su mandate 17. travnja u Saboru osvojili na listi HDZ-a ili su bili dio većine poput HNS-a, HSLS-a i SDSS-a.

Ukupno se ujedinilo 12 stranaka pod vodstvom IDS-a. Tu su još i Nezavisna platforma Sjever, Socijaldemokrati, PGS, Narodna stranka-Reformisti, Unija Kvarnera, Istarska stranka umirovljenika-PIP uz podršku Liste za Rijeku i Demokrata.

Tri stupa ove koalicije, naveo je Paus, su stranke koje drže do liberalnih vrijednosti, nacionalne manjine te stranke i pojedinci koji uspješno vode županije i gradove, a Hrvatskoj mogu ponuditi, dodao je, "neki drugi pogled i normalnost".

"Vidimo da je došlo do strašne polarizacije hrvatskog društva i vjerujemo da će građani prepoznati da nam je potreban pristup koji će Hrvatsku zadržati na europskom nivou. Za razliku od nekih, ova naša koalicija želi imati uz sebe nacionalne manjine", izjavio je Paus.

Otkrio je da su se oko ideje okupljanja šire centrističko-liberalne koalicije počeli dogovarati još prije dvije godine, a potom inicirali i suradnju s pripadnicima nacionalnih manjina, što je rezultiralo priključenjem SDSS-a.

Posavec: ‘To je odgovor pristojne, uspješne i moderne Hrvatske‘

"Ovo je odgovor jedne pristojne, moderne, uspješne i otvorene Hrvatske", kaže Matija Posavec, čelnik Nezavisne platforme Sjever. Milorad Pupovac izrazio je zadovoljstvo što je "SDSS dio liste liberalnih i socijaldemokratskih, kao i lokalnih i regionalnih stranaka".

"Drago nam je što smo ovdje da bismo pokazali ono lice Hrvatske kojim je postala članica EU i da bismo pokazali ono što su drugi zaboravili, a to je da samo s ovom vrstom uspješnog dogovaranja, dijaloga, tolerancije možemo graditi društvo koje će biti tolerantno, progresivno i brana ekstremizmima najrazličitije vrste koji kao demoni opsjedaju današnju politiku i društvo", naglasio je predsjednik SDSS-a.

Prvi na listi je aktualni europarlamentarac Valter Flego (IDS), a slijede Matija Posavec (NP Sjever), Tatjana Spasojević Vukobratović (SDSS), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), Gabrijela Bošnjak (HSLS), Ana Trošelj (PGS), Rajko Ostojić (nezavisni), Jelena Nestorović (SDSS), Anita Perešin (NP Sjever), Krunoslav Lukačić (HNS), Radimir Čačić (NS Reformisti) i Milorad Pupovac (SDSS).

Flego: ‘Srce mi je puno, najjača smo centrističko-liberalna grupacija‘

"Meni je srce puno i zbilja sam sretan što imam čast biti na čelu jednog takvog tima, prvi među jednakima i biti na prvom mjestu ovako sjajnih osoba", rekao je Flego i dodao da su "sasvim sigurno najjača centrističko-liberalna grupacija na ovim izborima koja poštuje i cijeni nacionalne zajednice u RH".

Dodao je i kako je vrijeme da se obrane prosperitetne, moderne i progresivne ideje u Europi te da je ovaj tim ljudi garancija da će to i učiniti.

"Vjerujem da ćemo dobiti povjerenje moderne, građanske, civilizirane Hrvatske, kako bi isto takvu Europu gradili i kako bi preko EU poboljšali život u Hrvatskoj", izjavio je Flego.

S obzirom na to da je ovo prvo veliko okupljanje liberala nakon 10-15 godina, kako je istaknuo čelnik HSLS-a Dario Hrebak, treba uživati u ovom trenutku.


17:22 Nakon predaje lista za izbore za Europski parlament, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac dao je izjavu i komentirao izbore u Hrvatskoj i mogući razvoj situacije u sastavljanju većine, prenosi N1.

Na pitanje postoji li mogućnost da Domovinski pokret uđe u Vladu, a da SDSS iz Sabora podrži takvu Vladu, Pupovac je rekao:

"O tome odlučuje Predsjedništvo SDSS-a. Kad dobijemo službeni odgovor o tome kako se vidi pozicija SDSS-a u političkom životu i funkcioniranju većine, raspravit ćemo i donijeti odluku. Nećemo gledati samo položaj SDSS-a, tj. tri zastupnika srpske manjine i drugih manjina, gledat ćemo program i sastav buduće vlade.

Ovo je osjetljiv politički trenutak za RH koji nosi mnogo rizika sa sobom i jednako toliko nepoznanica i neizvjesnosti. Znat ćemo se postaviti u odnosu na tu komponentu naše odgovornosti, ali nismo jedini koji moramo reagirati odgovorno. Razmjerno brzo o tome će razgovarati i Klub zastupnika nacionalnih manjina, ali i tijela SDSS-a. Sve je otvoreno. Nijedna nam opcija, uključujući i opciju da ostane po strani, nije neprihvatljiva. Moramo voditi računa o sebi, vlastitom dostojanstvu, raspoloženju vlastitog biračkog tijela, moramo voditi računa o partnerima s kojima smo dijelili odgovornost za Hrvatsku proteklih osam godina. Znat ćemo odgovoriti na to."


17:12 SDP-ov Mišel Jakšić za N1 je komentirao postizborne koalicije i razgovore koji su dosad obavljeni, ali i potencijalna nova partnerstva.

Kazao je kako je komunikacija s potencijalnim partnerima dosad prošla u afirmativnom tonu.

Napomenuo je, u kontekstu Domovinskog pokreta, da su svjesni ideoloških razlika, ali "politika je umijeće mogućeg". Kao uvjet za pregovore istaknuo je ukidanje lex AP-a, razrješenje glavnog državnog odvjetnika i izmjenu izbornog zakona.

Na pitanje koliko je stranaka prihvatilo njihov prijedlog ili na koliko podrške računaju, rekao je:

"Sigurno je odrazgovarana suradnja SDP-a s lijevocentrističkim liberalnim strankama, tu nema spora. Most je uzeo time out da razgovara s DP-om. Ako se slože Most i DP, to je preko 80 ruku."


16:39 Andrej Plenković obratio se napokon i svojim pratiteljima na TikToku. Ležerno odjeven pokušavao se našaliti s publikom, je li mu uspjelo i kako je to izgledalo pogledajte u videu ispod:


16:19 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro za N1 komentirao je dogovore i pregovore o formiranju vlasti koji su u tijeku i u kojima će njegova stranka, po svemu sudeći, biti odlučujući faktor.

Nema pritisaka, kazao je Dabro. "U vremenima nakon izbornog ciklusa, to je sve normalno", dodao je.

Na pitanje da komentira Karolinu Vidović Krišto (OiP) koja kaže da je sve već dogovoreno prije izbora, kazao je:

"Tko se mogao dogovoriti. Svi su pa i ona govorili da DP neće osvojiti ništa, da će ona dobiti 76 zastupnika. Nije tu bilo nikakvog dogovora, DP je izašao jači nego prije četiri godine kad su svi ti zastupnici koji nisu bili članovi DP-a ušli na listi DP-a. Kako se tada nisu dogovorili? Nije to palo s neba i nije se moglo ništa dogovarati. Kad je DP doživio svoju katarzu, Penava, Radić, ja i ljudi koji su bili blizu, znaju kako je bilo… Mi se bavimo politikom, dobili smo povjerenje građana da vodimo brigu o hrvatskoj državi.”


16:10 U tijeku je sastanak predstavnika Domovinskog pokreta s Mostom i Suverenistima, potvrdio je za N1 Marijan Pavliček. Istaknuo je da dolaze razgovarati, razmijeniti mišljenje te da ništa ne očekuju. Također je rekao da je sve još neizvjesno.


16:03 Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić u utorak je u Đurđevcu izjavio za Hinu da je - sve dok se ne ispregovaraju provedbeni programi - prerano govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi, dometnuvši da su spremni i na nove izbore.

„U ovoj fazi nije realno govoriti o imenima i po tom pitanju nismo ništa dogovorili“, kazao je Radić i dometnuo da je stranka uvijek spremna i na nove izbore.

Kako je kazao, pregovorima s SDP-om nije nazočio jer je došao u Đurđevac na Dan grada, a u 16 sati razgovarat će s Mostom. Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.

Koliko će pregovori trajati, nije mogao precizirati. Nužno je vidjeti tko ima većinu, osobito od strane SDP-a, dodao je te ustvrdio: "S njihove strane dolaze malo mutne poruke pa ne znamo o kojim brojevima pričamo".

O Penavinoj konferenciji za novinare, koju je obilježilo prepucavanje prvog čovjeka stranke s novinarima, rekao je da je osobno nije pratio jer se pripremao za pregovore, no da je čuo o tonu koji je dominirao te je zatražio "malo razumijevanja".

„Svi smo još napeti jer završili smo predsjedništvo stranke kasno u noć, a ujutro smo se probudili u pet sati“, izjavio je Radić.

Njegov domaćin Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca, koji je ušao u Sabor kao nezavisni kandidat s liste DP-a, kazao je za Hinu da čvrsto stoji uz DP.

„Iznaći ćemo način da Hrvatska dobije novu vladu, neovisno o sadašnjoj dosta konfuznoj situaciji“, rekao je Lacković koje je izrazio uvjerenje u rješenje trenutnog političkog zapleta. Naglasio je da su svi ljudi koji su dovoljno odgovorni, spremni raditi kompromise u interesu Hrvatske.


15:00 Kako je ranije najavljeno iz Domovinskog pokreta, u 14 sati počeli su razgovori DP-a i SDP-a o opcijama za slaganje većine. Iz SDP-a su ranije priopćili da će se u 17 sati online sjednica Predsjedništva SDP-a održat će se, a na Iblerovom trgu potom je predviđena izjava predsjednika stranke Peđe Grbina koji bi mogao iznijeti i više detalja o razgovorima s DP-om.


14:03 Mislav Kolakušić ponovio je da je njemu neprihvatljiva koalicija s HDZ-om i da on ne želi biti dio te priče.

- Naši ljudi odlaze u inozemstvo, nama dovode Nepalce, plaće nikad lošije... Kada je sve moglo biti bolje, oni nas vraćaju nekoliko godina unazad. Oni koji žele s HDZ-om nama su neprihvatljivi. To nije bilo ni približno ono što smo mi htjeli, a to je jaka suverenistička opcija. Na ovakav način nećemo skinuti HDZ još tisuću godina - rekao je Kolakušić

- Sve je bilo jasno prvi dan nakon izbora, bilo je jasno da će promijeniti priču i da će otići s HDZ-om.


14:02 Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.

"Meni to izgleda kao izraz slabosti i nesigurnosti.... Nevjerojatno je da netko tko tvrdi da želi i dalje biti premijer vodi listu za europske izbore, a nije je vodio prije pet godina", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Možemo! će, istaknuo je, imati nositelja liste koji će konzumirati svoj mandat u Europskom parlamentu jer je to korektno prema biračima.

Kad je riječ o formiranju vlasti nakon parlamentarnih izbora Tomašević je rekao da je na SDP-u, koji je dobio najviše mandata, da održava bilateralne razgovore kako bi se u ovoj fazi konstituirao Sabor.

SDP je dobio najveći broj mandata od svih do jučer oporbenih stranaka, oni su predložili da se konstituira Sabor i izabere predsjednik Sabora, mi smo to podržali, kazao je.

Možemo! smatra da bi to bio dobar korak jer Sabor može donositi određene odluke i zakone, poput smjene glavnog državnog odvjetnika lvana Turudića, ukidanja lex AP, a za kasnije ostaju opcije manjinske Vlade te ako to ne uspije sastavljanje i tehničke Vlade, rekao je Tomašević.

"Očekujemo da predsjednik Sabora bude iz SDP-a budući da imaju najveći broj mandata. To je uzus političkog ponašanja i čekamo očitovanja drugih stranaka koje su do jučer bile u oporbi a koje su govorile da neće ići s HDZ-om pod svaku cijenu. Ali, možda se i predomisle".

Tomašević kaže kako Možemo! gotovo svakodnevno sudjeluje u bilateralnim razgovorima sa SDP-om te se nada da će inicijativa SDP-a uspjeti.

"Čak i ako bi išli novi izbori, kad bi bila tehnička Vlada, to bi značili da HDZ ne može koristiti resurse Vlade i iz te pozicije ići na nove izbore, što isto nije nebitno", rekao je Tomašević.


14:00 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro je za N1 televiziju govorio o pregovorima za slaganje nove vlade. Među ostalim, rekao je da u 14 sati idu na razgovor s SDP-om. Više pročitajte ovdje.


13:58 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro je za N1 televiziju govorio o pregovorima za slaganje nove vlade. Kaže da pritisaka nema, a odgovorio je i na pitanje o tome je li Domovinski pokret rekao da želi Ministarstvo financija.

Kaže da pregovori još uvijek nisu počeli, no neformalnih razgovora je bilo.

- U 14 sati imamo razgovor sa SDP-om. Nije bitno gdje, novinari stalno pitaju gdje, pustite malo i nas da imamo mira, kaže.

Više pročitajte OVDJE.


13:45 Most i Domovinski pokret razgovore imaju danas poslijepodne - najavio je Nikola Grmoja, piše HRT.

- Mi smo jasno rekli da sve ovisi o Domovinskom pokretu, ako bi oni sudjelovali u formiranju Sabora, onda možemo o tome razgovarati. Dakle, čeka se njih, kazao je Grmoja.

Dodao je da su mu javili da je Ivan Penava održao konferenciju za medije.

- Kaže da više nije problem ni Plenković ni Pupovac, tako da ne znam što će se sada tu događati. Mi s Domovinskim pokretom imamo sastanak u četiri sata, ali ne znam koliko su daleko odmakli ovi pregovori između Domovinskog pokreta i HDZ-a i što će u tom smislu biti, rekao je.

- Ima govora o tome da oporba konstituira Sabor, konstituiranje Sabora nije moguće bez Domovinskog pokreta, to je svima jasno. A mi, jasno je da nećemo podržati SDP niti bilo kakvu lijevu vladu. Što se tiče HDZ-a, to smo jasno rekli da s HDZ-om ne želimo ni razgovarati. HDZ treba poslati u oporbu, dodao je Grmoja.


12:04 Član Predsjedništva SDP-a i eurozastupnik Predrag Fred Matić izjavio je za N1 je da SDP ne odustaje od ideje da sastavi Vladu: “Još ništa nije gotovo, razgovori se vode i vodit će se, mi danas imamo predsjedništvo pa ćemo biti informirani o tijeku događanja vezanih uz pregovore.”

“SDP ima potpuno drugačiju politiku, naši partneri imali su potpunu autonomiju i mogli su provoditi politike. Neću glumiti učitelja kolegama iz Domovinskog pokreta, ali ako uđu Vladu s HDZ-om pitanje je vremena kada će ih sažvakati, ispljunuti, podijeliti ili razdvojiti. HDZ je majstor u tome i to im treba priznati”, dodao je.

Matić je kazao da treba učiniti nekoliko koraka koje bi svi trebali prihvatiti: “Treba promijeniti taj nakaradni izborni zakon, lex AP, maknuti Ivana Turudića i još nekoliko stvari, a onda bi bilo najpoštenije ponovno raspisati izbore.”

Osvrnuo se i na izjave Andreja Plenkovića.

“Zašto se stavlja prvi na listu za EU izbore? Ne da ojača listu nego da ima rezervnu poziciju”, rekao je.

“Politika je pitanje kompromisa i puno puta treba progutati žabu, ali postoji linija preko koje se ne prelazi, a to je pitanje ljudskih prava i prava žena koje neke stranke žele narušiti, a o tome se ne može razgovarati”, objasnio je.


11:17 Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić koji je na izbore 17. travnja izašao na listi Domovinskog pokreta i osvojio jedan mandat, priopćio je da na izbore za EUropski parlament izlazi samostalno, prenosi N1.

“Pravo i Pravda na izbore za Europski parlament izlazi samostalno, ne možemo ići s bilo kime tko podržava zločinačku organizaciju u bilo kojoj formi ili obliku i smatramo to prevarom birača. Svi istinski suverenisti i svi oni koji žele pravo i pravdu imat će u Mislavu Kolakušiću i našoj listi istinskog predstavnika svojih vrijednosti. Svaka vlast na čelu s izdajnicima i kriminalcima može biti samo izdajnička i kriminalna. To je vrijedilo uvijek i vrijedi i danas. To vrijedi u Hrvatskoj kao i u Europskoj uniji”, priopćili su iz stranke.


11:08 Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, drži pressicu u prostorijama DP-a u Vlaškoj ulici u Zagrebu.

- Sve što smo komunicirali, ostaje isto. SDSS je nama neprihvatljiv partner, sve druge opcije su na stolu, sa svima drugima se razgovara. Pravi razgovori su tek krenuli jučer, poručio je.

Više čitajte OVDJE.


10:29 Mario Radić u Studiju Jutarnjeg lista govorio je i o SDSS-u.

- Dao sam riječ da neću biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!. Neću pogaziti riječ. Za ovo sam dao riječ i iza toga ću stajati. Treba unijeti i malo principa i dostojanstva u politiku, poručio je.

VIše pročitajte OVDJE.


10:24 U studiju Jutarnjeg lista gostuje zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

S novinarom Goranom Penićem govorio je o pregovorima za ulasku u vladajuću koaliciju.

- Sa svima smo pričali. I dalje ne znamo s kime bismo pričali u SDP-u. Mislim da prvo krećemo u pregovore s SDP-om, a onda HDZ-om, rekao je Radić.

Više čitajte OVDJE.


10:15 O postizbornim kalkulacijama su u emisiji "Studio 4" na HTV-u govorile Dalija Orešković iz Stranke Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom te Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista.

Domovinski pokret danas u 11 sati najavio je konferenciju za medije, no Dalija Orešković, "DO i SIP" rekla je da ne treba prejudicirati je li sve gotovo.

- Meni se čini da i sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja na neki način izdaju ne samo određenog biračkog tijela, nego izdaju nacionalnih interesa. Ovog trena je prioritet broj jedan to da se HDZ odvoji od vlasti i da se spriječi dalje urušavanje države, potkopavanje i porobljavanje i pravosuđa i drugih nezavisnih institucija i tijela. I sprječavanje toga da se na teret svih naših građana i poreznih obveznika kupuju čitave skupine birača i glasača, kazala je.

Vesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti rekla je da će pregovori danas početi, trajat će jedno vrijeme i vjerojatno će tu doći do određenog dogovora te dodala da se mora poštivati volja birača jer "da su birači htjeli stranke ljevice na vlasti onda bi glasali za njih".

- Matematika je vrlo jasna, stranke desno od centra su osvojile većinu, HDZ je relativni pobjednik izbora(...) normalno je da onaj tko je relativni pobjednik pokuša prvi i dobije mandat za sastavljanje vlade, rekla je.

Dodala je da je platforma Možemo donijela odluku o samostalnom izlasku na izbore, vjerojatno bi ta postizborna matematika bila drugačija.

- Tada bi kroz sinergiju i matematički gledano po D‘Hondt-u ta koalicija osvojila ipak nešto više mandata. Tako da ako na ljevici žele nekoga kriviti za svoj izborni poraz, onda je to definitivno stranka Možemo! koja je svoje partikularne stranačke interese stavila iznad interesa općeg, kazala je.

Orešković je rekla da nikoga ne krive za izborni rezultat i ne smatraju da je došlo do poraza.

- Do poraza može doći samo ako se netko tko je dosad bio u opoziciji prikloni HDZ-u. A uz HDZ mogu stati samo one političke grupacije kojima Hrvatska nije, niti je ikada bila, niti će ikada biti na prvom mjestu, istaknula je.

- Birači su se na ovim izborima izjasnili da traže promjene. Dvije trećine biračkog tijela tražilo je i htjelo je i glasalo je za smjenu HDZ-a s vlasti. Postavlja se pitanje koje će to dojučerašnje oporbene političke grupacije prijeći u redove HDZ-a i to iz isključivo osobnih, partikularnih ili nekih drugih interesa koji su u ovog trena suprotni s potrebama i interesima Republike Hrvatske i svih njezinih građana, dodala je.

Vučemilović je ponovila da opozicija nije jedno tijelo koje je unisono.

- Mi smo ideološki na potpuno suprotnim stranama. Ja sam cijelo vrijeme, ne samo u kampanji nego i prije toga, rekla da neću ja osobno podržati vladu koju sastavlja Zoran Milanović. Tako da podržati to što sad Zoran Milanović pokušava složiti, u mom konkretnom slučaju, bi bila izdaja birača koji su preferencijalno zaokružili mene, jer ja sam, podsjetit ću vas, preferencijalno osvojila svoj drugi mandat, pojasnila je.

- Mi znamo tko je bio opozicija u prošlom mandatu, ali tko će biti opozicija u sljedećem mandatu, to ćemo tek vidjeti. Dakle, ljevica mora priznati svoj poraz na ovim izborima, sami su se krivi, dodala je.

Napomenula je da je s Marijanom Pavličekom iz Suverenista bilo neformalnih razgovora.

- Naša dva mandata u principu, ako pogledate neku postizbornu matematiku, nisu presudna ni u jednoj križaljci koja se slaže, osim u nekakvim čudnim akrobacijama i kombinacijama koje dolaze s ljevice, uistinu ne bih željela ni komentirati, jer vode ka destabilizaciji države i u konkretnom slučaju to mislim da nijedan odgovorni političar u ovom trenutku i u ovoj geopolitičkoj situaciji ne bi trebao podržati, rekla je.

Orešković je pak rekla da ni dojučerašnja opozicija nije bila jedinstvena.

- Kako će tko sebi i biračima, građanima objasniti, kako će si pogledati u ogledalo u oči, zašto je stao na stranu HDZ-a, to stvarno neka svatko sam sa sobom raščisti. Ja sam rekla svatko tko HDZ-u kaže Guten tag, sam i sebi rekao Auf Wiedersehen na političkoj sceni. Činjenica je da dojučerašnja opozicija nije bila jedinstvena. Da smo imali različite političke grupacije i po programima, i po svjetonazorima, desne, lijeve, centrističke. Ali niti jedan svjetonazor ne može biti iznad ideje države. A to je ono što je ovog trena urušeno praktički do samoga kraja, kazala je.

Dodala je da nema ničeg stabilnog u korupciji.

- Proteklih osam godina vladavine Andreja Plenkovića nabujala je korupcija gora nego u razdoblju Ive Sanadera. Paralelno s tom rastućom korupcijom išlo je i potkopavanje neovisnih institucija i porobljavanje pravosuđa. I mi smo sada došli do točke da ono što u stvarnosti imamo u svakodnevnom političkom i pravnom životu dovodi u pitanje doslovno temeljne pravne i državne postulate. U ovakvom trenutku, ovom povijesnom trenutku, kada su se građani ipak izjasnili za promjenu, ja čak vjerujem i da je dobar dio birača, pa i ovih koji su preferencijalno zaokružili za kolegicu Vučemilović, nisu računali na to da će se pravdati s nekakvom ideologijom kako bi dala daljnju podršku trećem mandatu, rekla je.

Vučemilović se osvrnula na komentar Orešković te rekla da su iznesene neosnovane optužbe na njezin račun.

- Ali to je moraliziranje i dijeljenje lekcija od strane političara na ljevici, koji smatraju da svi oni koji se s njima ne slažu su automatski za nešto krivi(..) Ja imam svoj svjetonazor i ja smatram da politike bez ideologije nema, kazala je.

Dodala je da bi se Frankenštajn vlada koju bi oni složili prije raspala nego što bi se sastala.

- Izborna matematika je jasna. Ako vam je netko kriv, gospođice Orešković, što niste pobijedili, to je Sandra Benčić i Tomislav Tomašević, stranka Možemo koja je odlučila samostalno izaći na izbore. Obratite se njima, a nemojte držati lekcije, moralizirati i vi konkretno, i svi vi na ljevici, glumiti nekakve moralne vertikale. Svi znamo kakva je bila i vlada Zorana Milanovića koja je također imala cijeli niz korupcijskih afera. Samo ću vam spomenuti gospodina Jakovinu, tadašnjeg ministra poljoprivrede, zbog kojeg je Hrvatska izgubila milijarde iz europskih fondova, zbog njegovih malverzacija. Nemojte glumiti proročicu koja će sada odmah mene optužiti ako se s vama ne slažem da ću ja podržati vladu HDZ. Što vi znate što ćemo napraviti?, odgovorila je Vučemilović.

- Kada se govori o Frankenstein vladi, mislim da nema većeg Frankensteina od onog koji bi se mogao formirati ako HDZ ponovno bude predstavljao vlast i većinu, rekla je Orešković.


9:48 Bojan Glavašević, neovisni kandidat na listi SDP-a za europske izbore, bio je gost Novog dana na N1 gdje je govorio o izborima i pregovorima koji se vode za sastavljanje većine.

Bojan Glavašević tvrdi da je uvijek važno ono što političari kažu prije izbora: “Ti prije izbora kažeš jednu stvar, a sada govoriš da to nije bitno. Ako smo išli protiv HDZ-a, ne možeš sada promijeniti stranu i ići s HDZ-om, moraš ostati dosljedan platformi s kojom si izašao pred građane. Ono što smo nazvali žetončićima, to su ljudi koji su svoju izbornu platformu izdali i takve stvari ubijaju demokraciju.”, objasnio je.

Glavašević je komentirao uvjerenost Andreja Plenkovića da će jako brzo sastaviti većinu:

“Mene jako zanima kako će oni to izvesti budući da su govorili svašta jedni o drugima. Poruka desnice nije da oni ne mogu s HDZ-om nego da ne mogu s Andrejom Plenkovićem i zato sebe Plenković stavlja na listu za europske izbore, Plenexit u najavi. Koliko god da je HDZ dobio mandata, Plenković je dugoročno gubitnik ovih izbora”, kazao je Glavašević.

Kandidat na listi SDP-a kazao je da su i dalje sve karte otvorene.

“Postoji jako puno stvari oko kojih su se zastupnici u Saboru složili pa hajde onda pregovarajte”, pozvao je oporbene stranke na pregovore.

“HDZ teži tome da Sabor bude nebitan. Ako su imalo pametni ljudi iz Mosta i Domovinskog pokreta, a ima tamo pametnih ljudi, moraju shvatiti da je osiguravanje takvog odnosa Vlade i Sabora smrt za njih. HDZ svoje partnere jede, tako će pojesti i Domovinski pokret”, pojasnio je.


9:35 HDZ je na Facebooku stavio dvije objave, a u jednoj pojašnjava zašto je Andrej Plenković predvodnik liste za Eurospki parlament.

- Sastavit ćemo saborsku većinu - spriječiti gubitnike da glume pobjednike. Nacionalno vodstvo HDZ-a izrazilo je zadovoljstvo rezultatima parlamentarnih izbora, na kojima smo uvjerljivo pobijedili! Slavili smo u 9/11 izbornih jedinica. Povjerenje građana obvezuje nas da u 3. mandatu još odgovornije radimo za boljitak Hrvatske. Započeli smo razgovore kako bismo formirali stabilnu Vladu Republike Hrvatske. Osim mene, u pregovaračkom su timu Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić. Zemlji trebaju politička stabilnost, sigurnost & nastavak rasta i razvoja, poručio je Plenković na Facebooku.

U drugoj objavi Plenković je istaknuo želju za bude premijer u 3. mandatu te pojasnio zašto predvodi listu za europske izbore.

- Moja je namjera biti hrvatski premijer u 3. mandatu, a osobno predvodim listu na izborima za Europski parlament kako bismo naglasili koliko su nam europska pitanja važna. To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u EU - da naša zemlja bude još jača. Članstvom u Schengenu i eurozoni pozicionirali smo je ondje gdje i pripada - u samu jezgru Europe i demokratskog Zapada. Politikom modernog suverenizma koristimo osnaženi međunarodni položaj na dobrobit svih hrvatskih građana i nacionalne ekonomije, zaključuje se u drugoj objavi.


9:10 Gost u studiju Jutarnjeg lista, u video intervjuu koji će biti emitiran na YouTube kanalu Jutarnjeg lista i portalu Jutarjeg lista, bit će zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Intervju možete pogledati od 10 sati. Opširnije čitajte OVDJE.


8:00 Poznati su pregovarački timovi HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Andrej Plenković otkrio je da se u pregovaračkom timu HDZ-a nalaze on, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

Stipo Mlinarić Ćipe otkrio je tko se sve nalazi u pregovaračkom timu Domovinskog pokreta. Kako je kazao, to su Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna.


6:53 Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, najavio je za danas u 11 sati konferenciju za medije u prostorijama DP-a u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Tema pressice je izvještaj s Predsjedništva Domovinskog pokreta.


6:28 O postizbornim koalicijama jučer su u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" govorili Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, politički analitičar i komunikacijski savjetnik Jerko Trogrlić i politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Šalaj je kazao da mu se čini kako pravi pregovori još nisu niti počeli.

- Odluka HDZ-a i DP-a da formiraju pregovaračke timove znači početak pregovora. Vidimo da ne znamo tko sa strane SDP-a vodi pregovore i jesu li oni uopće počeli. Koalicija HDZ-a i DP-a mi se čini najizglednijim scenarijom, ali je daleko od toga da će se lako realizirati, kazao je.

- Dug je put pred njima, ne vjerujem u neko brzo formiranje koalicije, napomenuo je Šalaj.

- Meni se ponekad čini da je DP iznenađen svojom situacijom i kao da se nisu dobro pripremili, govori i dodaje kako ovaj scenarij za premijera nije jednostavan.

Na pitanje na koje kompromise je HDZ spreman, Trogrlić naglašava kako je za početak potrebno definirati što nitko od aktera ne može dozvoliti.

- HDZ si ne može dozvoliti deratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković si ne može dozvoliti da ide u Vladu bez manjina, a s druge strane DP ne može podnijeti SDSS u vladi, govori.

- Ova koalicija bi u ovom trenutku trebala predstavljati jedino što nas može dovesti do stabilne vlade, a ne do novih izbora, naglašava.


Jutarnji ekskluzivno doznaje da su započeli konkretni pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta i vrlo je izgledno da će Hrvatska za desetak dana imati novu saborsku većinu i Vladu. Doznao je to novinar Jutarnjeg Goran Penić nakon održane sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Glavni uvjet Domovinskog pokreta da u Banskim dvorima SDSS nema svoje predstavnike bit će ispunjen, ali, kako nam je reklo nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a, nitko stranci Milorada Pupovca ne može zabraniti da iz Sabora daje podršku toj Vladi, ako ona bude nastavila podržavati manjinske politike.

Saborski zastupnik DP-a Josip Dabro izvijestio je jučer da je DP spreman sastaviti vladu s HDZ-om, te da danas kreće u službene pregovore sa svim strankama.

Razgovarali su i s predstavnicima SDP-a i Mosta. Sutra kreću službeni razgovori sa svim strankama, poručio je.

Jučer je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio da je HDZ čuo poruku birača i da zajedno s DP-om i Suverenistima dolazi do 85 mandata.

- Dakle centar i desno. Mi ćemo to uvažiti, rekao je.

Rekao je i da su u timu za pregovaranje o novoj Vladi on, Medved, Anušić, Katušić i Milić.

- Što se tiče prava manjina - sve ostaje kao i do sada. Imali smo odličnu suradnju, glasali su za sve predložene zakone... Nije bilo niti jednog pitanja vezanog za nacionalne interesa, a da manjinci nisu pružili podršku, rekao je.

Što se pak manjinaca tiče, njih osmero odlučilo je u pregovorima nastupati isključivo kao jedan blok. Dakle, ne dolazi u obzir da se odreknu tri predstavnika srpske manjine.

Novoizabrani zastupnik Armin Hodžić, koji će uz svoju bošnjačku u Saboru braniti interese i albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, rekao je da se na osmero zastupnika manjina vrši veliki pritisak.

Isti stav, o opasnom presedanu, ima i Veljko Kajtazi, predstavnik romske manjine.

Dario Hrebak iz HSLS-a koji je u Saboru ušao na listi HDZ-a kaže da su njemu govorili da je “zagrljaj s HDZ-om” prečvrst.

“Danas mogu reći da sam preferencijalno ušao u Sabor po drugi put. Manjine su se tu postavile jako čvrsto. Pitanje je koliko je Andrej Plenković spreman daleko ići. Mislim da je on dovoljno pametan da zna da mu trebaju i manjinci i neke malo desnije opcije. Uvijek trebaju oni ljudi da možeš reći, ‘ja bih to, ali oni drugi ne daju’.

Manjine su se tu postavile jako čvrsto, ili mi ili nitko. Nemoguće je napraviti većinu bez manjina, komentirao je jučer Hrebak.

On tvrdi da je koalicija HDZ-a i DP-a je nemoguća bez liberala i bez manjina.

SDP je pak jučer na Twitteru poručio da je "pred nama povijesna prilika".

"Pred nama je povijesna prilika da mijenjamo RH na bolje. Nakon konstituiranja Sabora imat ćemo vremena sjesti i vidjeti možemo li naći modalitet za formiranje vlade. Pozivamo stranke da se očituju hoće li poštivati ono o čemu su govorile prije izbora i omogućiti promjenu!

U ovom je trenutku apsolutni prioritet što prije konstituirati Sabor i uvesti parlamentarni nadzor kako bismo spriječili ovu tehničku Vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom. Moram izvan snage staviti odluku o imenovanju Ivana Turudića i ukinuti Lex AP!", napisali su na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:14