TAJNA SURADNJA

Eksplozivna objava američkih obavještajaca: ‘Kina i Rusija planiraju novu invaziju, evo gdje će napasti!‘

Ne vidimo razloga zašto se to ne bi dogodilo, rekla je šefica Nacionalne obavještajne službe.

Xi Jinping i Vladimir Putin

 /Sergey Guneev/sputnik/profimedia/sergey Guneev/sputnik/profimedia

Američki obavještajni dužnosnici procijenili su da Rusija i Kina sada još bliže surađuju u vojnim pitanjima, a to se odnosi i na potencijalnu invaziju na Tajvan, što je američku administraciju potaknula na novo planiranje kako bi se suprotstavili potencijalnom scenariju, javlja Bloomberg.

“Kina i Rusija, prvi put, surađuju po pitanju Tajvana. Mi smo prepoznali da je to pitanje u kojemu Kina definitivno želi suradnju s Rusijom i ne vidimo razloga zašto se ne bi”, rekla je prilikom svjedočenja pred zastupnicima Kongresa šefica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

Republikanski senator Mike Rounds iz Južne Dakote postavio je Haines pitanje o takvom scenariju tijekom saslušanja odbora Senata za oružane snage. Također je upitao šeficu Obavještajne agencije planira li Pentagon odgovor na takvu mogućnost.

Poručio je kako su, u suštini, velike šanse da bi se, ako bi SAD imao sukob s jednom zemljom, sukob otvorio i s drugom zemljom, što bi utjecalo na planiranje, opremu i potrebe za radnom snagom.

image

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

- Svakako postoji mogućnost da se tako nešto dogodi. Odgovor na to pitanje ovisi o scenariju koji bi se odvijao, rekla je Haines.

Haines je dodala da obavještajne procjene ukazuju da postoji sve veća suradnja u partnerstvu ‘bez ograničenja‘ između Rusije i Kine u svakom društvenom sektoru: političkom, gospodarskom, vojnom, tehnološkom...

image

Xi Jinping i Vladimir Putin

Pedro Pardo/Afp

Ministarstvo obrane postalo je još više zabrinuto zbog zahtjeva naših zajedničkih snaga u okruženju u kojem bi Rusija i Kina "sigurno bile kooperativne, i to moramo uzeti u obzir", potvrdio je navode Haines general-pukovnik Jeffrey Kruse.

Podsjetimo, Rusija, Kina i Iran održali su zajedničke vojne vježbe od nazivom “Pomorski pojas sigurnost – 2024” u Omanskom zaljevu i Arapskom moru sredinom ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:07