‘CRNA KUTIJA‘

Na Otoku se otvara nova gigantska arena: ‘Punit će je svjetske zvijezde, postat će i nova boksačka i MMA meka‘

Co-op Live, ogromna crna kutija pored nogometnog stadiona Manchester Cityja, ima kapacitet od 23.500 posjetitelja

Co-op Live arena u Manchesteru

 Bardhok Ndoji/Alamy/Alamy/Profimedia/Bardhok Ndoji/alamy/alamy/profimedia

Nova dvorana, vrijedna 365 milijuna funti, koja će se uskoro otvoriti u Manchesteru bit će, kako se čini, najveća dvorana u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše BBC.

Co-op Live, ogromna crna kutija pored nogometnog stadiona Manchester Cityja, ima kapacitet od 23.500 posjetitelja i želi privući velike glazbene događaje koji su dosad bili rezervirani samo za London.

Nakon testnog koncerta Ricka Astleya u subotu, službeno će je otvoriti komičar Peter Kay u utorak.

Osim toga, nastupit će i Olivia Rodrigo, Take That, Eric Clapton i Liam Gallagher.

U razvoj nove dvorane uložio je i Harry Styles te ponudio nekoliko savjeta o elementima dizajna arene.

Inače, Co-op Live izgradila je City Football Group, u vlasništvu milijardera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i zamjenika premijera Sheikha Mansoura, zajedno s Oakview Music Groupom, čiji je suosnivač američki glazbeni mogul Irving Azoff.

Azoffov sin i poslovni partner Jeff brine o karijerama Stylesa i U2, dok Irving već 50 godina vodi Eaglese.

Stoga nije slučajnost da legendarni kalifornijski bend na svojoj oproštajnoj turneji neće posjetiti London niti bilo koje drugo mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, već će u lipnju održati pet koncerata u Co-op Live areni.

U Manchesteru će se u studenom održati i dodjela MTV Europe Music Awards.

image

Co-op Live arena u Manchesteru

Bardhok Ndoji/Alamy/Alamy/Profimedia/Bardhok Ndoji/alamy/alamy/profimedia

Inače, vlasnici dvorane imaju velike planove i žele Londonu preoteti još više velikih dodjela nagrada, koncerata i sportskih događaja.

‘Nema razloga zašto Britanci ne bi mogli doći na sjever‘, kaže izvršni direktor i generalni direktor Co-op Livea Gary Roden, koji također želi da arena bude i ‘središte borilačkih sportova u Velikoj Britaniji‘.

Iza pozornice su izgrađeni moderni apartmani i teretana za izvođače. U gledalištu nema reklamnih panoa koji bi ometali umjetnike dok su na pozornici, što je bio Stylesov prijedlog.

‘Sve je usredotočeno na to da umjetnici imaju najbolje iskustvo, no odustajanje od reklama košta. Ali to je odluka koju smo donijeli kako bismo osigurali bolju povezanost umjetnika i gledatelja.‘

Posjetitelji koji sjede straga bit će bliže pozornici nego u sličnim arenama. To je zato što je parter Co-op Live arene, na koji može stati 9200 ljudi, naizgled kraći, ali širi od ostalih postojećih arena.

Roden također ističe akustične i ekološke karakteristike dvorane, kao i bogatu ponudu hrane i pića.

‘Manchester napokon ima objekt u kojem mogu nastupati izvođači poput Eaglesa koji će doći samo u Manchester, no ne i u London.‘

U Manchesteru postoji još jedna velika dvorana, AO Arena, koja je na najavu izgradnje Co-op Live arene reagirala renoviranjem vrijednim 50 milijuna funti i povećanjem vlastitog kapaciteta s 21.000 na 23.000 posjetitelja.

U međuvremenu, male glazbene dvorane sa zavišću gledaju ovaj bum velikih dvorana.

Male dvorane apelirale su na velike arene da im pruže pojas za spašavanje, a Music Venue Trust (MVT) traži jednu funtu od svake ulaznice za arenu za odlazak u pubove i klubove.

Izvršni direktor MVT-a Mark Davyd rekao je da su ‘sve naše najveće zvijezde u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle kroz male, lokalne glazbene klubove‘.

Roden kaže da je svjestan problema s kojima su suočene male dvorane i želi razgovarati, no ne prihvaća davanje jedne funte za svaku prodanu ulaznicu. Umjesto toga, predlaže da malim dvoranama i klubovima pomogne vlada.

Inače, nova arena davat će milijun funti godišnje dobrotvornoj organizaciji Co-op Foundation, koja pomaže nizu ciljeva, a surađivat će i s manjim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:01