U ISTOM KOMPLEKSU

Nevjerojatna glasina šokirala svijet, a sad je stigla potvrda Amerike: ‘Da, Rusi su smješteni s nama u toj bazi. Ali...‘

Nije poznato kada su točno ruske trupe, koje su tjednima bile u Nigeru, raspoređene u zračnu bazu 101

Ilustrativna fotografija

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Američki ministar obrane, Lloyd Austin, potvrdio je glasinu da su u glavnom gradu Nigera, Niameyu, ruske sigurnosne snage raspoređene u istoj zračnoj bazi kao i američke trupe, piše Guardian.

Nije poznato kada su točno ruske trupe, koje su tjednima bile u Nigeru, raspoređene u zračnu bazu 101, koja se nalazi pored međunarodne zračne luke Diori Hamani u Niameyu, kao ni koliko je vojnika na terenu.

‘Zrakoplovna baza 101 u kojoj su naše snage je baza nigerskih zračnih snaga koja se nalazi zajedno s međunarodnom zračnom lukom u glavnom gradu. Rusi su u zasebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama niti pristup našoj opremi‘, rekao je Austin na konferenciji za medije u Honoluluu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, na vijest o raspoređivanju je u petak rekao novinarima u Moskvi da Rusija ‘razvija veze s raznim afričkim zemljama u svim područjima, uključujući i vojno‘.

Najnoviji događaji su posljedica državnog udara u srpnju prošle godine kojim je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Mohamed Bazoum. Nigerska hunta otad je krenula u rekonfiguraciju svojih partnerstava sa zapadnim saveznicima. Trupe iz SAD-a i Francuske, koje imaju zategnute odnose s mnogim zemljama u regiji, od kojih su većina njihove bivše kolonije, zamoljene su da napuste svoje baze.

S druge strane, Rusija nastavlja prodirati u dijelove kontinenta i posljednjih godina ponovno gradi odnose iz razdoblja hladnog rata, u nekim slučajevima nudeći afričkim čelnicima pakete ‘stabilizacije režima‘. Moskve je u afričkim zemljama uglavnom djelovala preko plaćeničke skupine Wagner.

Ikemesit Effiong, voditelj istraživanja u SBM Intelligence, savjetodavnom centru za geopolitičke rizike sa sjedištem u Lagosu, rekao je da je prisutnost ruskih i američkih trupa u istoj bazi u Nigeru dokaz da se regija nalazi u ‘geopolitičkom rascjepu pri čemu je zapadna obala Afrike naklonjena Zapadu, a Sahel Rusiji‘.

‘Sa slabljenjem demokracije i napetim gospodarskom situacijom u regiji, zemlje će vrlo često ulaziti i izlaziti iz oba bloka što će godinama zaokupljati Washington i Moskvu‘, dodao je.

Nakon državnog udara, američka vojska premjestila je dio svojih snaga u Nigeru iz zračne baze 101 u zračnu bazu 201 u gradu Agadezu. Nije jasno koja je američka vojna oprema ostala u zračnoj bazi 101.

SAD je izgradio zračnu bazu 201 u središnjem Nigeru za što je utrošeno više od 80 milijuna dolara. Od 2018. koristi se za gađanje dronovima Islamske države i ogranka al-Qaide Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen.

Washington je zabrinut da bi džihadisti u regiji Sahela mogli proširiti svoju sferu utjecaja bez protupobunjeničkih aktivnosti predvođenih Zapadom, posebice u obavještajnim službama.

Potez Nigera da zatraži uklanjanje američkih trupa uslijedio je nakon sastanka u Niameyu sredinom ožujka, kada su visoki američki dužnosnici izrazili zabrinutost zbog očekivanog dolaska ruskih snaga i izvješća da Iran traži razne sirovine u zemlji, uključujući uran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:36