LOŠA POZICIJA

Rusi uništavaju ukrajinske brigade, vapaj s fronta sve glasniji: ‘Kasnite! Tko će preuzeti odgovornost?!‘

Vojnici koji se nalaze na fronti tvrde da se u izgradnju obrambenih utvrda trebalo krenuti prošle godine, kad je Ukrajina bila u boljoj poziciji

Rusi su ostvarili velike dobitke zato što Ukrajinci nemaju adekvatne fortifikacije, a ukrajinska ih vojska ne može napraviti jer ih ovi stalno raketiraju

 Dmytro Smolienko/Nurphoto Via AFP

Tijekom oštrih borbi s bitno bolje naoružanim ruskih trupama, jedinica kojoj pripada ukrajinski vojnik kodnog imena Batjar nema mnogo opcija. Rusi njezine položaje napadaju ubojitim kliznim bombama koje ukrajinska protuzračna obrana ne može dosegnuti. Čak i kad bi se Batjarova jedinica povukla, ne bi bila sigurna. Naime, pozadinske obrambene linije koje bi joj trebale pomoći da se povuče praktički ne postoje, piše The Associated Press.

Brojčano inferiorni ukrajinski vojnici moraju se povlačiti jer nemaju dovoljno municije da čuvaju svoje pozicije. Tri sela oko grada Avdiivke u Donjeckoj oblasti Rusima su "predali" u nedjelju. "Moramo brže graditi fortifikacije kako bi se mogli povući na priređene pozicije", rekao je Batjar. "Postojeće fortifikacije nisu dovoljne", dodao je Batjar.

Ukrajinci ubrzanim tempom na fronti grade betonske rovove, streljačke zaklone, paljbeni položaje i druge barikade. Međutim, desetak ukrajinskih vojnika, državnih dužnosnika i direktora građevinskih tvrtki kaže da ruski kaže konstantni ruski napadi, nedostatak opreme i birokracija usporavaju građevinske akcije na fronti dugačkoj 1000 kilometara.

Očekuje se da će paket pomoći koji je Kongres Sjedinjenih Američkih Država prošlog mjeseca odobrio Ukrajini pomoći da u sukobu s Rusijom bude konkurentnija. Međutim, dok ona ne dođe, a moglo bi proći više tjedana prije nego što dođe, Rusija će nastaviti iskorištavati slabosti ukrajinske vojske.

Ukrajina je ove godine za izgradnju razgranate mreže fortifikacija izdvojila 38 milijardi hrivnji (898 milijuna eura). Vojnici koji se nalaze na fronti tvrde da se u izgradnju obrambenih utvrda trebalo krenuti prošle godine, kad je Ukrajina bila u boljoj poziciji. Pored rovova i drugih barikadi, te slojevite fortifikacije sadržavaju mine i zmajeve zube. Obično se te obrambene strukture naprave prije sukoba. Rusija je prošlog ljeta izdržala ukrajinsku kontraofenzivu jer se za nju dobro pripremila. Ukrajinske su trupe u Zaporiškoj oblasti zapele zbog ekstenzivnih fortifikacija koje je Rusija izgradila.

Napredak na ukrajinskim fortifikacijama mogao se vidjeti tek ovog proljeća. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u ožujku da će Ukrajina duž tri linije fronte sagraditi 2000 kilometara fortifikacija. "Nitko ne preuzima odgovornost... Ljudi nisu razumjeli da fortifikacije mogu spasiti mogu spasiti živote ako se naprave dovoljno rano", rekao je ukrajinski vojnik Oleksandr. "Mnogi su mislili da nam te linije nisu potrebne. Nisu očekivali rusku ofenzivu", dodao je Oleksandr. Za razliku od Rusije, Ukrajina ne može tisuće zatvorenika natjerati da odrade taj posao. To znači da se ukrajinski vojnici na fronti moraju i boriti i graditi vlastite rovove. "Teško raditi oboje", rekao je Oleksandr.

Drugu obrambenu liniju, koja od prve udaljena od dva do pet kilometara i koju ruska artiljerija može ugroziti, trebali bi izgraditi loše organizirani ukrajinski inženjeri. Treću, koja je od dosta daleko od prve, grade tvrtke koje su potpisale ugovor s vojskom.

The Associated Press piše da Ukrajina nije bila spremna za spomenute akcije jer od proglašenja neovisnosti naovamo stalno smanjivala svoju vojsku. Nije, naime, mogla financirati vojsku koju je naslijedila od Sovjetskog saveza. Ukrajinci su nakon te redukcije spali na svega nekoliko inženjerskih regimenti. Bageri i plugovi su prodali. "U rat smo ušli bez ičega", rekao je jedan ukrajinski vojni inženjer te dodao da je njegova jedinica u listopadu 2023. godine na istoku Ukrajine raspolagala s opremom iz 1960-ih godina i lopatama. "Rovovi koje smo iskopali bili su u skladu s tim", ustvrdio je inženjer.

Rusi su ostvarili velike dobitke zato što Ukrajinci nemaju adekvatne fortifikacije, a ukrajinska ih vojska ne može napraviti jer ih ovi stalno raketiraju. Pet ukrajinskih zapovjednika u Avdiivki i Časiv Jaru koje ruska vojska stalno napada reklo je da se bez kvalitetno pripremljenih pozicija nisu uspjeli ušančiti na nepoznatom terenu i obraniti bez ogromnih gubitaka. Šezdeset i sedma brigada ukrajinske vojske sredinom je ožujka ove godine u Časiv Jaru u Donjeckoj oblasti upala u probleme baš zato što se nije mogla osloniti na obrambene utvrde. Jedan je pripadnik te brigade rekao da je ostala bez 100 vojnika - neki su poginuli, a neki su nestali. Brigada je nakon povlačenja u travnju raspuštena te okrivljena za neuspjeh. Njezini zapovjednici tvrde da nisu imali dovoljno resursa da uspiju.

Tvrtke koje grade utvrde duž treće linije fronte ugovore su dobili bez natječaja. Naravno, odmah se počelo govoriti o korupciji. Guverner Harkivske oblasti Oleg Sinjehubov rekao je da se zna što je potrošena svaka hrivnja te da je nemoguće nešto ukrasti. Uz to, teško je pronaći tvrtke koje su spremne odraditi taj posao. Direktor jedne građevinske tvrtke iz Donjecke oblasti rekao je da su fortifikacije koje bi njegova tvrtka trebala izgraditi trebale biti izgrađene još 2014. godine. "Zašto vodstvo nije kupilo opremu koja inženjerima treba? Zašto se čekalo da nam je se da", rekao je direktor građevinske tvrtke. Vlasnik tvrtke koja inženjerima koji grade fortifikacije dostavlja cement rekao je da neki regionalni dužnosnici pretjeruju kada Kijevu govore koliko je posla napravljeno.

Povrh svega toga, tu su ruski dronovi koji stalno napadaju ukrajinske radnike. Prošlog su mjeseca u Harkivu stradala četiri građevinska radnika, a 10 je komada opreme uništeno.

"Neprijatelj sve vidi", rekao je vlasnik tvrtke koja dostavlja cement.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:59